Slik foregriper du skuffelsene med en manipulativ partner. Et tips til psykopatens offer.

Psykopater har få indre sperrer, og går så langt som de trenger for å få deg dit de vil. Det kan være krevende å få andre til å forstå hva dette faktisk betyr.

Hvordan kan et menneske kan bli så kraftig handlingslammet at det selv utsletter sine egne personlige grenser for å tilfredsstille den andre i et forhold? Hvilke superkrefter har denne personen som kan transformere selv et ressurssterkt og livsglad menneske til en personlig marionette dukke?

 

Felles hos dem som ender opp i psykopatens grep er mennesker med redsler, mangler, lengsler, ønsker, interesser eller behov- ja nettopp, det kan være hvem som helst! Når psykopaten kartlegger et mulig offer stiller han spørsmål og virker oppriktig interessert. Dette er normalt når man møter nye mennesker; forskjellen er imidlertid at psykopaten har en skjult agenda om å bruke denne informasjonen som midler til manipulasjon på sikt.

 

Observasjons-fasen.

For psykopaten er dette rett og slett en observasjons-fase. Her tilegner de seg kunnskap om hvordan de kan knytte bånd med offeret på en mest mulig effektiv måte. Når interesser, lengsler og redsler er kartlagt, vil psykopaten begynne å vekke følelser i offeret.

Dette gjøres nettopp ved å berøre redsler, mangler, lengsler, ønsker, interesser eller behov! Resultatet vil være at psykopaten kalkulerende og til riktig tid vekker glede, sorg eller sinne hos offeret- alt etter hva som tjener manipulasjonen på det gitte tidspunktet.

 

Det begynner bra.

I begynnelsen av et forhold vil gjerne psykopaten vekke glede og tillit. Psykopaten kan gi inntrykk av å være svært hjelpsom, forståelsesfull eller å dele samme interesser med offeret. Hvem har vel ikke opplevd å dele entusiasme med noen over samme interesse? Det kan være svært berusende- og man stiller sjelden spørsmål med denne personens agenda. For det er nettopp dette som skjer i oss mennesker når sterke følelser er vekket inni oss- vi blir ukritiske og får svekket dømmekraft.

 

Et dårlig selvbilde er psykopatens våpen.

Har offeret dårlig selvbilde vil dette være en stor fordel for psykopaten. Dette gir ham sjansen til å gi et falsk inntrykk av ubetinget oppmerksomhet og forståelse.

I denne sammenheng kan dette vekke svært sterke følelser i offeret- nemlig følelsen av å bli sett og forstått, kanskje for første gang noen sinne. Å bli sett eller forstått er et grunnleggende behov som er iboende i oss alle. Mest synlig er kanskje dette behovet hos mennesker som trenger anerkjennelse for kunne føle seg verdifulle- disse menneskene har også en frykt for negative tilbakemeldinger. Følelsen av å bli sett og anerkjent kan derfor bli en svært etterlengtet og sterk opplevelse i møtet med psykopaten.

 

Kjemi på falske premisser.

Kjemien mellom offer og psykopat er i midlertidig falsk og kun et ledd i en langsiktig plan. Jo lenger frem i tid målet er, dess mer vanskelig er det å se sammenhengen med oppførsel og manipulasjon. Svært langsom manipulasjon er nærmest usynlig. Avansert manipulasjon kan dermed være svært vanskelig å oppdage- også av fagfolk i rettsvesen og barnevern. Mange ofre som har kommet seg bort har opplevd å bli utstøtt av naboer, svigerfamilie og tidligere venner. Sannheten er at også disse mest sannsynlig vil være manipulert av psykopaten. Når offeret endelig klarer å komme seg bort vil det ofte være deprimert, suicidal og selvskadende. Dette vil psykopaten bruke som et såkalt bevis, og en bekreftelse, på det psykopaten har påstått hele tiden; at offeret er svært vanskelig og ustabil. Psykopaten har nemlig systematisk strippet offeret for både troverdighet og nettverk helt fra starten av. Har psykopaten i tillegg utført seksuelle misbruk mot barn, voldtekter eller fysisk vold, er det svært praktisk å ha sørget for å ha umyndiggjort vitnets (les: offerets) troverdighet.

 

Isolasjon som verktøy.

Å isolere offeret fra nettverket sitt via svertekampanjer er også et svært viktig ledd i psykopatens manipuleringsstrategi generelt sett. Dette begynner psykopaten med svært tidlig for å kunne få bearbeide offeret i fred. Jo større deler av nettverket han får strippet, dess mer hindrer psykopaten utenforstående i å komme med motvekt til hjernevaskingen som foregår av offeret bak lukkede dører.

Poenget med manipulering, er at det foregår i det skjulte, ellers avsløres illusjonen. Psykopatens makt ligger i å påføre offeret en illusjon om at det er mindreverdig. Det er psykopaten som har alle rettigheter i forholdet. Hadde psykopaten virkelig hatt makt over offeret ville det nemlig ikke vært nødvendig å manipulere og lure. Reell makt er innlysende. Psykopatens makt består av et intrikat nett av løgner, utmattelses-strategier, og intriger. Det er denne illusjonen som gradvis tar bolig i offerets selvoppfatning.

 

Et tips til deg som er lei av skuffelser.

En manipulator vil ofte gi deg en følelse av at hvis du bare gjør sånn eller slik, så ordner det seg. Men av en eller annen grunn kommer du alltid for sent til belønningen. Hvis du hadde … så ville … er en vanlig frase i slike relasjoner. Det er viktig at du innser at denne konsekvensen ikke har noe med deg å gjøre. Det er et grep psykopaten bruker for å fange oppmerksomheten din. Det lønner seg å innstille seg på dette.

Neste gang du hører den samme leksen om hvor ubrukelig du er, kan du tenke, eller svare (hvis det lar seg gjøre): Det visste jeg jo på forhånd, for slik er det alltid. En slik holdning vil hjelpe deg til å innse at alt psykopaten driver med er manipulering, og ingenting annet.

Les mer om Hvordan foregår psykopatens manipulasjon, og hva kan du gjøre for å få en slutt på det?

Trenger du noen å snakke med?

Står du fast i en vanskelig der du føler deg forvirret og ikke forstår hvem du har med å gjøre? Send gjerne en melding, så får du svar innen kort tid

Forrige
Forrige

For psykopatens offer, blir venner og familie ofte naive tilskuere. Fem tips til hvordan du kan bli trodd?

Neste
Neste

Psykopaten manipulerer deg ved å skape forvirring rundt intensjoner. Tre tips for å håndtere forvirringen.