For psykopatens offer, blir venner og familie ofte naive tilskuere. Fem tips til hvordan du kan bli trodd?

Det er bare du som vet hvordan det var å leve med eksen din.

 
 

Etter et traumatisk brudd med en psykopat erfarer mange at venner og sågar nær familie snur seg rundt og tar parti med psykopaten. At DU kunne forlate ham/henne – som er så hyggelig!

Forlate en god mor eller far for felles barn? Mens du kjenner deg sliten og desillusjonert, må du altså ta opp kampen med alle løgnene som blir fortalt de du forventet skulle støtte deg.

Psykopatens offer slutter aldri å la seg sjokkere og fortvile over hvor blinde andre er for psykopatens infame fremferd. Ser de virkelig bare den glatte og falske overflaten som han eller hun setter fram for offentligheten?

Svaret er ofte ja. Og grunnen er enkel; vi mennesker kan bare ta stilling til det vi ser, noe som ofte innebærer at den som fremstår som hyggelig og utadvendt, blir oppfattet som hyggelig og utadvendt. Den som ser sur ut blir betraktet som sur.

Den fundamentale attribusjonsfeil

Dette er nært beslektet med et fenomen som kalles den fundamentale attribusjonsfeil. Vi har en tendens til å generalisere en persons oppførsel og væremåte i en bestemt situasjon til å være representativt for personen. Den som smiler er en glad person, og den som klager er en sutrete person. Skal du fortelle noen om en annen persons negative egenskaper, er det derfor lett for at de ignorerer innholdet i det du sier, og i stedet oppfatter deg som en negativ person.

Vi har nemlig en tendens til å bruke følelsene og ikke hodet når vi vurderer hverandre, og den som er blid og hyggelig, vekker gode følelser i oss. Vi kan si at det vi «ser hos» den andre, er den følelsen som vekkes i oss selv.

Dette fenomenet gjør seg ikke bare gjeldende i private relasjoner, men også i retten (pene mennesker får mildere straffer), i næringslivet (dominant utseende øker sjansen for å få lederjobber) og i utdanningssystemet (dannet fremferd gir mer ”kred”).

Psykopaten kjemper hardere enn deg.

Derfor kan det lureste være å ikke forvente at andre skal se det du ser, med mindre du har klare bevis. Mange blir sjokkerte når de møter i retten og opplever at han eller hun blir trodd. Grunnen er ofte at psykopaten kjemper hardere. Den som kjemper hardest, blir gjerne regnet som den som har mest rett, nettopp fordi dommeren bare ser det som skjer i retten, og ikke det du har sett.

Planlegg hvordan du skal komme deg unna i stedet for å kjempe for å bli trodd.

Dermed bør du planlegge fluktruten i stedet for å forsøke å overbevise andre. Når du får direkte spørsmål, så fortell om egne opplevelser. I stedet for å prøve å overbevise, kan det være bedre å si at ”vi kom ikke overens”, ”jeg liker ham ikke”, jeg opplevde henne som truende” etc. Da legger du ikke press på tilhøreren.

Hvis du får spørsmål om hvorfor, så kan du komme med et eksempel ”hun nekter meg å snakke med andre kvinner” eller ”han er ekstremt sjalu”. Da lar du tilhøreren tenke sitt. Prøver du aktivt å overbevise, er det lett for at du vekker motvilje hos den du snakker med.

Utfordringen til den som prøver å fortelle hva som skjer, er at de som lytter, ikke forstår hvor gjennomgripende psykopatens væremåte er. Når du forteller en venner hvordan du har det, prøver vennene å sammenligne din historie med noe de har opplevd selv. For å bli forstått kan det hjelpe å få tilhøreren til å reflektere over hva du faktisk sier. Her følger noen tips.

Tips for å bli trodd på at det er noe som er alvorlig galt.

Når du forteller lønner det seg å gjøre fremstillingen nøktern og saklig, uten å være for følelsesladd. La tilhøreren vurdere innholdet i det du sier, og ikke intensiteten i uttrykket ditt. Da blir du mer troverdig. Bygg fortellingen rund disse fem punktene.

  1. Psykopater er alltid manipulativ. Alltid. Det er stor forskjell på alltid og ofte. Fortell at du alltid blir avvist, når det er noe du ber om, at du alltid blir latterliggjort hvis du tar opp noe du har tenkt på etc.

  2. Fortell at du aldri har hatt en vanlig samtale med kjæresten din. Det er stor forskjell på en gang og aldri.

  3. Psykopaten blir stadig vekk mer negativ til dine relasjoner. Du blir alltid sanksjonert når du treffer venner eller familie.

  4. Psykopaten har aldri innrømmet feil. Ikke en eneste gang. Med unntak av tilfeller der han eller hun var ute etter noe konkret. Slike innrømmelser blir alltid trukket tilbake.

  5. Ikke en eneste gang har du blitt vist takknemlighet.

Les mer om psykopatens manipulerende språk.

Ta kontakt.

Noe du lurer på eller ønsker å fortelle? Fyll inn skjema og send en melding. Du får svar i løpet av dagen.

Lurer du på om terapi er noe for deg?

Ta en titt her så får du et lite innblikk i hva som er de vanligste henvendelsene og noen forslag til hvordan du kan forberede deg til første time.

Forrige
Forrige

Slik foregår psykopatens manipulasjon. Fem enkle grep for å slippe unna terroren.

Neste
Neste

Slik foregriper du skuffelsene med en manipulativ partner. Et tips til psykopatens offer.