Avslør psykopatenes manipulative teknikker i måten de snakker på.

  Psykopater og til dels også narsissister er en mestre i såkalte ”Ad hominem argumenter”. Dette er en form for argumentasjon der man fokuserer på person i stedet for sak. ”Hvordan kan du uttale deg om hva som er sundt, du som aldri spiser grønnsaker?” Ad hominem er en logisk feilslutning. (Man kan være ekspert på ernæring, uten å selv spise sundt), men et effektivt våpen for å vekke negative følelser hos den andre.


“The puppet master.” Psykopatens teknikker er enkle men effektive. Når de har kommet på innsiden, vet de akkurat hva de skal gjøre for å styre deg.

 

Ta kontakt.

Har du spørsmål eller kommentarer? Send gjerne en melding, du får svar innen kort tid.

 

Både psykopat og narsissist har skjulte hensikter.

 

Temaene psykopati og narsissisme er i vinden som aldri før. Selv om det bare er noen ganske få som kvalifiserer for disse diagnosenene, er det mange som opplever noen av de manipulative tricksene som benyttes av dem som har skjulte hensikter. 

Lurer du på om du er sammen med en psykopat eller har en psykopat til sjef? Det beste du gjør, hvis du lurer på om noen er psykopat, er å komme deg unna så raskt du bare kan. For selv om du ikke har med en psykopat å gjøre, så har du sannsynligvis møtt på en person som stadig forvirrer deg med uforståelige utbrudd, hårreisende påstander eller skremmende trusler. møtt på en svært vanskelig person som sannsynligvis vil komme til å komplisere livet ditt. 

 
 

De psykopatiske trekkene finnes hos alle. Ikke minst manipulasjon.

De trekk og egenskaper som vi finner hos psykopater og narsissister, finnes hos alle mennesker.  Hvem er det som med hånden på hjertet kan si at de aldri har såret noen med vilje? Eller løyet og manipulert. Selv om de fleste av oss kan være løgnaktige, manipulative drittsekker fra tid til annen, så betyr det imidlertid ikke at vi lider av en personlighetsforstyrrelse.

Løgn og manipulasjon er noe vi alle har på repetoiret når vi møter tilværelsens utfordringer. En studie gjort av  sosialpsykologien Robert Feldman ved  Universitetet i Massachusetts, viste at mennesker lyver ca 200 ganger om dagen. De fleste av disse, gjør vi for å unngå å krenke den vi snakker med. Vi sier ikke at kollegaen ser større ut i de nye buksene.

Men vi lyver også for å beskytte oss selv eller for å oppnå noe. En annen studie, utført av Vasudevi Reddy fra Universitet i Portsmouth, viste av barn helt ned i seks måneders alder var i stand til å opptre manipulativt. Barn lærer raskt hvilke følelsesuttrykk som gir oppmerksomhet. 

 

Ofte og intenst

For at noe skal betegnes som en forstyrrelse, så må trekkene forekomme hyppig og med høy intensitet. Psykopater og narsissister befinner seg langt ofte enn oss andre i en situasjon der han eller hun føler det nødvendig å lyve og manipulere enten for å oppnå noe, eller beskytte sitt ego. Dette er imidlertid ikke alltid lett å avsløre.

Psykopater har ingen samvittighet. De er gjennomførte kynikere. For dem handler det alltid om å utnytte alle muligheter de er eksperter på å forvrenge situasjonen. Hver gang du prøver å konfrontere, ender du opp som den skyldige. Det finnes alltid en grunn for det som skjedde, og svært ofte var det du som var årsak. Med andre ord, du får ansvar for psykopatens handlinger. 

 

Med psykopaten havner du i en konstant unntakssituasjon.

Det er som om psykopaten alltid befinner seg i en unntakssituasjon, der vanlige regler ikke gjelder. Noe av det mange opplever som mest slitsomt er nettopp den konstante bearbeidingen som psykopaten utsetter dem for, og dette er også grunnen til at det er lett å gi etter. Man orker rett og slett ikke å ta alle kampene. I en destruktiv relasjon, vinner derfor ofte Ofte vil vi høre fra psykopaten at han eller hun egentlig er fabelaktige mennesker, og ingen er mer moralistiske enn psykopaten. Denne moralismen bruker psykopaten for å trigge samvittigheten din, og psykopaten er ekspert retorikk som får deg til å følge deg skyldig.



Ta psykopattesten her.



Alt du sier og gjør, brukes mot deg på et senere tidspunkt.

Har du sagt noe i fortrolighet, så kan du være sikker på at dette på et senere tidspunkt vil bli tatt opp i en annen kontekst på en måte som får deg til å føle deg ille til mote. Det som var ment som en uskyldig historie fra din side, blir senere brukt som eksempel på din dårlige moral. Har du fortalt at du en gang som liten var på epleslang, så kan du vente at dette blir gjenfortalt med en vinkling som a la “ja, du stjal jo mye da du var barn”. Gjerne i en situasjon der du uttaler deg om et tilsvarende tema.



 

Psykopaten generaliserer for å holde deg nede.

Du vil også bli gjenstand for stadige generaliseringer. Har du en gang opptrådt uhøflig mot noen, så kan du regne med å stadig høre at ”du er jo alltid så uhøflig.” Gjerne i en situasjon der du helst ønsker å presentere deg selv på en positiv måte. Du lærer raskt at det å forsvare seg, bare fører til ennå flere beskyldninger, uansett hvor godt du svarer for deg, så finnes der mottrekk. Og hvis ikke, så kommer en påstand som ikke har noe svar. Den kommer nemlig i form av et ad hominem argrument.

 

Ad hominem – fordi du er den du er.

Psykopater og narsissister er en mestre i såkalte ”Ad hominem argumenter”. Dette er en form for argumentasjon der man fokuserer på person i stedet for sak. ”Hvordan kan du uttale deg om hva som er sundt, du som aldri spiser grønnsaker?” Ad hominem er en logisk feilslutning. (Man kan være ekspert på ernæring, uten å selv spise sundt), men et effektivt våpen for å vekke negative følelser hos den andre. Man vil gjennom denne type argumentasjon å umyndiggjøre deg ved å stadig henvise til at det du sier ikke har troverdighet. Sitter dere sammen med gode venner, der du blir litt for ivrig og tar for stor plass, er det stor sannsynlighet for at din psykopatvenn vil iverksette et lite karakterdrap, for å jekke deg ned et par hakk, ved å påpeke en av dine mange feil.

 

Psykopaten slutter aldri.

Opplever du at ting blir brukt mot deg, at du utsettes for stadige generaliseringer eller ad hominem argumenter, så bør du ta beina fatt. Særlig hvis disse hersketeknikkene gir den ønskede effekt, nemlig å påføre deg dårlig samvittighet eller lav selvfølelse. Du gjerne påpeke brister i manipulatorens feilslutninger, men de opphører aldri.





Hva er psykopati?

 

 


Noe du lurer på eller ønsker å fortelle?

Ta kontakt.

Fyll inn skjema og send en melding.

Du får svar i løpet av dagen.

Lurer du på om terapi er noe for deg?

Ta en titt her så får du et lite innblikk i hva som skjer i terapirommet og noen spørsmål som kan forberede deg til første time.

Forrige
Forrige

Hvorfor klarer jeg ikke å forlate narsissisten?

Neste
Neste

Psykopaten, narsissisten og en femårings trass.