Hvem er narsissisten? Syv tips til hvordan du kan komme deg unna en vampyr.

Hvem er narsissisten, og hva bør du gjøre for å beskytte deg?

En narsissist er en person hvis eneste motiv er å få oppmerksomhet og beundring. Behovet for ros og beundring er så prekært at alle som ikke støtter opp om en narsissist sine grandiose fantasier, blir sett på som motstandere.

 

Et prekært behov for beundring.


  • Narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD) er en av de mest omtalte personlighets-forstyrrelsene (PF’ene) og skiller seg fra de andre PF’ene ved at du treffer dem overalt.

  • De fleste som har en PF-diagnose sliter med å passe inn, og har som regel et snev av sosial angst. De unngår derfor situasjoner der de risikerer å få for mye oppmerksomhet. Narsissister derimot, søker oppmerksomhet og krever beundring. Ikke nok med det, de tåler ikke å ikke få oppmerksomhet!

  • I egne øyne er de alltid bedre enn deg, og går rundt med en konstant følelse av grandiositet. Både om sine prestasjoner, sitt utseende og ikke minst sin intelligens.


 
 

Det starter mot slutten av ungdoms-tiden.

Trekkene kommer vanligvis til syne i tidlig voksen alder, og vil gradvis påvirke flere og flere områder i personens liv (blant venner, på skolen, i familien, på arbeidsplassen etc.).


Narsissisten blir lett krenket.

Noe av det første en merker seg når tilstanden manifesterer seg, er at de er svært hårsåre. De tåler sjelden uenighet og aldri kritikk. Blir de krenket, glemmer de aldri.

Selv mange år etter en episode der du, kanskje uten å være klar over det, har krenket narsissisten kan du vente deg en hevn. F.eks. ved at de “avslører deg” i andres påhør. Ikke bare blir du ydmyket.

Det de forteller er sannsynligvis ikke riktig. Kanskje har det et snev av sannhet, som forvrenges og fortelles på en måte som gjør at du blir målløs. Hvis du ikke forstår hva du har gjort galt, så er det kanskje fordi du ikke vet hvor lite som skal til for å krenke en narsissist.


Hvorfor er det noen som alltid faller for feil person?


Dine behov er irrelevante.

Narsissisten har få, om noen, nære relasjoner og de kommer som regel på kant med dem som ikke vet å verdsette dem tilstrekkelig. Er du sammen med en narsissist må du regne med at alt handler om partnerens behov. Dine behov er irrelevante. Du vil også raskt oppdage at du må bruke mesteparten av din tid til å serve narsissisten.


De er alltid ute etter noe og manipulerer konstant.

Har du en relasjon til en narsissist, vil du raskt oppdage at du alltid må gjøre tjenester. De er alltid ute etter noe, og de manipulerer konstant. Hvis du ikke har noe å gi, har de ingen interesse av deg.

Det kan være vanskelig å stå i mot kravene fra en narsissist. Hvis du nekter, finner de alltid en måte å straffe deg på. Det er imidlertid ikke bare bare å være narsissist. De ender ofte med å bli sin egen verste fiende.


Sin egen fiende.

Høyt ambisjonsnivå gjør at mange med NPD kan drive det langt på jobben og mange ender opp som ledere. Hårsåre og med manglende evne til å lære av egne feil, møter de ofte veggen. De blir til slutt sin egen verste fiende.



Narsissistens grandiose selvbilde.

Narsissister opplever seg selv som svært betydningsfulle og har en sterkt tendens til å opphøye egne evner og prestasjoner. De skryter og er pretensiøse. De tror til og med at du deler den oppfatningen de har av seg selv.

Siden de ikke tåler kritikk og ikke lærer av egne feil, møter de ofte veggen og blir sin egen verste fiende.

Mens de overvurderer egne evner, nedvurderes dine. Jo mer tid du tilbringer med narsissisten, desto mer ubrukelig blir du. Oppdager de at du ikke ser hvor fantastiske de er, blir de sjokkert. Hvis du ikke gir dem den ros og anerkjennelse som de føler at de fortjener, blir de rasende og hevngjerrige.


Idealistiske fantasier.

Narsissisten fantaserer om ubegrenset suksess, makt, skjønnhet og kjærlighet. De lever på gamle meritter og sammenligner seg med berømte personer.


Er du sammen med en energi-tyv?


Bare det beste er godt nok.

Narsissister er, i egne øyne, suverene. De omgås helst mennesker med høy status, for det er bare dem som kan forstå hvor unike de er. De nekter å bli assosiert med “ordinære” mennesker.

Selv om narsissister utelukkende mottar tjenester fra de beste institusjoner, ender det beste ofte opp som det verste, dersom narsissisten blir skuffet. Og det blir de ofte.

Med spesielle evner, følger også spesielle behov. Det er bare den beste legen, den beste advokaten eller den beste frisøren som får selge dem tjenester.

Selv om de utelukkende mottar tjenester fra de beste institusjoner, ender det beste ofte opp som det verste, dersom narsissisten blir skuffet.

De blir ofte skuffet. Alle deres relasjoner har samme forløp. Det starter med idyllisering og ender med devaluering.


Fra idyllisering til devaluering.

Første gang du møter dem er de sjarmerende. De gir og fisker etter komplimenter. Du bør helst møte dem med fanfare.

I starten av et vennskap eller et parforhold kan dette være strålende. Du opplever faktisk at du får mer skryt enn du synes du fortjener. Så snur det.

Når du ikke lenger klarer å møte deres grenseløse krav, eller når de ikke får viljen sin, har du ingen verdi. Da starter en fasen med devaluering.

Du nedvurdert, hakket på og avvist. Konstant. Ingen situasjon eller hendelse er for liten til at din ubrukelighet skal kommenteres.


Spesielt berettiget.

Narsissisten tilskriver seg ubegrensede rettigheter og forventer gunstig behandling i alle situasjoner. Hvis du ikke tar godt nok vare på dem, blir de først forvirret og deretter sinte.

De nedlater seg sjelden til å stå i kø og deres gjøremål er så viktige at dine behov alltid må vike. Hvis du ikke er tilstrekkelig hjelpsom, kan du vente deg en kraftig irettesettelse.

Du må imidlertid ikke forvente noe tilbake. Ber du narsissisten om hjelp, blir du møtt med iskulde og en klar formaning om at “det der må du nesten klare selv”.


Narsissisten utnytter deg.

Den grandiose selvberettigelsen, kombinert med manglende omtanke for andre, gjør at du alltid blir utnyttet. Her er hva du kan forvente når du inngår i en relasjon til narsissisten:

  • De krever alltid å få det som de vil, og nåde deg hvis du protesterer.

  • Du bør helst se hva de trenger, uten at de må nedlate seg til å spørre.

  • Du må være 100% dedikert. Aldri være uenig og for guds skyld: du må aldri nevne at du har egne behov.

  • Du er til for dem. I narsissistens øyne er du et rekvisitt, et redskap de kan bruke for egen vinning.


Lite empati.

For narsissisten er det nesten umulig å anerkjenne andres ønsker, opplevelser eller følelser. De tar for gitt at du er oppslukt av dem.

Prøver du å dele egne tanker med en narsissist, blir du raskt avbrutt. Ofte av en lang tale om narsissistens egne bekymringer og behov.

Tar du opp egne problemer eller bekymringer, blir du møtt med forakt. Dine problemer er du selv skyld i. De viser bare hvor svak du er. Jo større dine problemer er, desto større er forakten narsissisten møter deg med.

Drevet av misunnelse.

Narsissistens holdning til andre, er preget av misunnelse, men de er blind for egen misunnelse. Det er DU som er misunnelig.

Har dere samarbeidet om noe? Da har du nok blitt møtt med arroganse og hovmod. Ditt bidrag blir alltid devaluert.

En bedreviter.

Siden narsissister alltid er smartest og alltid vet best, ser de ingen grunn til å ta hensyn til andres synspunkter.

Selv der det er åpenbart at de er på villspor, fremstår de som skråsikre bedrevitere. Dermed blir de, uten å være klar over det, oppfattet som snobbete, arrogante og hovmodige.


Slik kommer du deg unna.

Hvis du har viklet deg inn i en relasjon til en narsissist, så bør du lage deg en plan for hvordan du skal komme deg unna.

  1. Skriv ned episoder der du har blitt dårlig behandlet eller manipulert. Så mange du kommer på, små som store. Les nøye gjennom det du har skrevet. Gjerne flere ganger. Spør deg selv: hva ville jeg sagt hvis en venn hadde kommet og fortalt at meg at de har opplevd det jeg har opplevd?

  2. Ta kontakt med noen du stoler på. Fortell alt. Vær rolig når du forteller. Gjør episodene så tydelige at vennen selv kan vurdere hva han eller hun synes. Ikke tenk på om du blir trodd eller ikke. Hvis vennen spør hva du føler, svar så ærlig du kan.

  3. Spill med narsissisten en periode. Erkjenn at du aldri kommer til å bli sett eller forstått av narsissisten. Målet er at du skal bli mer likegyldig til kritikken som stadig kommer din vei. Hvis du får spørsmål om hvorfor du er “så rar”, avvis spørsmålet og lat som du ikke skjønner spørsmålet.

  4. Unngå alle situasjoner der du er sårbar, slik som selskaper, offentlige møter etc. Vær uforstående hvis du får spørsmål.

  5. Skaff deg en aktivitet som krever mye tid, og bruk denne til å holde deg mest mulig unna. Dette vil gi hjelpe deg å se ting klarere.

  6. Bestem deg for når du skal dra. Når dagen kommer, stikker du. Blokker alle sosiale medier.

  7. Avslå et hvert forsøk på forsoning. Opptre som om du tror at narsissisten er enig med deg.


Les mer om destruktive relasjoner.


 

Trenger du noen å snakke med?

Står du fast i en vanskelig der du føler deg forvirret og ikke forstår hvem du har med å gjøre? Send gjerne en melding, så får du svar innen kort tid.

 
Forrige
Forrige

Kan psykopater bli deprimerte?

Neste
Neste

Hvorfor er det noen som alltid faller for feil person?