Er kjæresten min psykopat? Grunner du for lenge på dette spørsmålet, kan du være inne på et farlig spor.

Hvis du lurer på om din sjarmerende partner er psykopat bak den vennlige masken, så er det bare å ta bena fatt.

Det er ett spørsmål som kommer stadig oftere fra de jeg har samtaler med:

Er kjæresten min psykopat? Eller kanskje narsissist?

Sitter du og lurer på det samme? Før du grubler mer over dette tema, kan kan stille seg selv fem spørsmål som ikke handler om kjæresten, men om hvordan du har det.

 
 

Fem spørsmål om

hvordan DU

har det.

  1. Blir du værende i forholdet av din egen frie vilje?

  2. Savner du kjæresten din når dere er fra hverandre?

  3. Forestill deg to situasjoner fem år frem i tid. En der dere har gått fra hverandre og en annen der dere er sammen. Hvilken situasjon gir deg den beste følelsen?

  4. Når dere har vært fra hverandre, f.eks. etter en dag på jobben, en helg på vennetur eller lignende, hvilken følelse har du rett før dere møtes?

  5. Siden du spør, så vet du kanskje hva det er du savner hos kjæresten. Klarer du å se for deg at dette vil bedre seg? Tenk deg et situasjon hvor alt er bra mellom dere. Hvor sannsynlig fremtiden blir slik som i den situasjonen du forestiller deg?

Hvis du:

  1. ikke er sammen med kjæresten fordi du selv vil,

  2. aldri savner kjæresten,

  3. vil foretrekke at dere ikke er sammen om fem år,

  4. er stresset før dere møtes og

  5. ikke kan se for deg at ting blir bedre

så har du den informasjonen du trenger.

 

Du har det ikke bra i forholdet. Da spiller det ikke noen rolle hva kjærestens diagnose blir.

Tvert i mot, så vil spørsmål om vedkommende er psykopat eller ikke, bare tåkelegge situasjonen og faktisk gjøre ting verre.

 

Diagnosen spiller liten rolle hvis du ikke trives!

 




Det er sjelden noen god idé å stille diagnose på ens nære relasjoner. Det er særlig to grunner til dette:

  1. Hvis du bruker for mye tid på å diagnostisere kjæresten, blir det ennå mindre rom til deg og dine behov. Sannsynligvis ønsker du ikke å konfrontere kjæresten. Enten fordi du frykter reaksjonene eller fordi du ikke kommer noen vei. I så fall kan du være rimelig sikker på at ingenting vil endre seg.




  2. Hvis du ikke står overfor en psykopat, så sverter du en uskyldig person.

Hvis det er en psykopat du står overfor, så lever du farlig, for med dette spørsmålet har du gitt fra deg ennå mer av kontrollen.

 

Psykopaten er farlig.



Psykopater er eksperter på å hanke deg inn igjen, og hver gang de aner at du “ikke vet hva du vil”, så iscenesetter de et spill som skal overbevise deg om at de er det fineste mennesket som finnes.

Jo mer du prøver å undersøke tilstanden deres, desto mer vil de legge skylden på deg, og ikke minst sykeliggjøre deg. Du vil sannsynligvis høre at det ikke er kjæresten, men DU som er psykopat.

 

Alle spørsmål er bensin på bålet!

Denne anklagen kommer til å føye seg inn i alle de andre anklagene du opplever, og vil bli fremført med slik intensitet at du til slutt vil begynne å lure på om det er deg det er noe galt med.

I likhet med alt annet som en gang var ditt, blir også denne tanken overtatt av psykopaten. Og i likhet med alle andre forsøk på å forstå eller bli forstått, så blir dette spørsmålet bare ennå mer “bensin på bålet”.

Hvorfor lurer du?

Hvorfor lurer du på om kjæresten er psykopat? Jo, sier du kanskje, det er fordi du opplever ting som er helt uhørt, blir ikke sett og får aldri noe støtte.

 
 

Men, kanskje er det ikke bare derfor du lurer. Det kan også være at du har så mye frustrasjon at du bare har to alternativer. Enten lure på om eller ta vare på deg selv. Det siste alternativer er det beste, men kanskje er redd for at du ikke klarer å gjennomføre det, for det betyr i praksis at du må dra. Du blir jo ikke behandlet bra.

Hva bør du gjøre?

Hvis du opplever situasjonen som ille, bør du snarest fortelle om alt du opplever med kjæresten til en du stoler på. Da får du validert opplevelsene dine, og det blir kanskje tydeligere for deg hva som er problemet, eller hvor ille problemet er.

Deretter bør du vurdere å tilbringe så mye tid som mulig borte fra kjæresten. Jo mer tid dere er fra hverandre, desto klarer kommer tankene dine til å bli.

Sannsynligvis er lureste du gjør følgende: Finn en anledning der kjæresten ikke er hjemme. Pakk sakene dine og stikk, uten å se deg tilbake. Hvis du ikke klarer fordi du har dårlig samvittighet eller fordi du er sliten av å bli hakket på, så kan det være lurt å be noen om hjelp.


 
 

Trenger du noen å snakke med?

Står du fast i en vanskelig der du føler deg forvirret og ikke forstår hvem du har med å gjøre? Send gjerne en melding, så får du svar innen kort tid.

Forrige
Forrige

Psykopatiske trekk. Intervju med Zemir Popovac.

Neste
Neste

Slik foregår psykopatens manipulasjon. Fem enkle grep for å slippe unna terroren.