Hvordan foregår første timen hos psykolog?

 

Går du rundt med en følelse av at noe ikke stemmer, men vet ikke hvordan du skal forklare problemet. Her kommer en liten guide som du kan bruke for å reflektere dundt

 
 
  • Angst er kroppens naturlige respons på stress. Det er en følelse av frykt eller engstelse om hva som kommer. Første skoledagen, Jobbintervju eller å holde en tale kan føre til at de fleste føler seg redde og nervøse. Men hvis angsten er sterk og vedvarer uten ytre stimuli, varer i mer enn seks måneder, og begrenser livet ditt, kan du ha en angstlidelse. Les mer…

  • Depresjon er en psykisk lidelse som påvirker humøret og fører til nedstemthet og mangel på interesse. Depresjonen beskrives ofte som at man ikke føler noe. Dette skyldes ofte at motivasjon og energi også forsvinner og man opplever alt som meningsløst. Depresjon kan føles fysisk, feks. ved en fornemmelse av at man har et trykk på skuldrene, et bånd som strammer rundt hodet etc. Les mer…

  • Opplever du vanskeligheter i sosiale situasjoner? Anser du deg selv for å være sjenert og innadvendt? Er du redd for å bli ydmyket, avvist eller flau i sosiale sammenhenger? Bekymrer du deg for samspill med mennesker? Opplever du ensomhet, sinne eller frustrasjon som følge av div. vanskeligheter i sosiale situasjoner? Har du en tendens til å unngå å sosialisere med folk?

    Hvis dette høres ut som deg, kan det være at du har sosial angst. Sosial angst kan forårsake ekstremt ubehag i sosiale situasjoner og kan forstyrre ens evne til å få venner, opprettholde relasjoner, bli kjent med folk på jobben eller i privatlivet. Les mer…

  • Vi trenger aggresjon for å få energi til å møte motstand, men for noen er aggresjonen destruktiv.

    Vi blir alle sinte fra tid til annen. Ikke noe galt med det, aggresjon kan være en god følelse. Den gir energi og er kroppens signal om at vi behandles med mangel på respekt, at vi blir utnyttet eller at vi utsettes for urettferdig behandling. I en gruppe kan aggresjon motivere til at man organiserer seg og kjemper for en bedre verden. Så lenge aggresjon er avgrenset til konkrete hendelser og den får et “akseptabelt” utløp så er den en sentral overlevelses-mekanisme. Den som mangler agressive impulser, kan lett bli overkjørt utnyttet. Les mer…

  • Være med mennesker man trives sammen med.

    God tid.

    Vakker natur.

    Les mer…

 

Hvis du ikke har vært hos psykolog tidligere, lurer du kanskje på hvordan man kan forberede seg til første time. Du kan gjerne komme uforberedt, men hvis du synes det kan være nyttig å klargjøre tankene, så kommer det noen tips som du kan ta med før første time.

Hva er problemet?



1 — Vi kartlegger.

Hvis du ikke har det bra, så begynner vi med å undersøke hva som kan være problemet. Mistrives du på jobben, lever du i en destruktiv relasjon eller har hatt andre store belastninger så kan det være du selv vet svaret. Men noen ganger har vi det ikke bra, selv om vi ikke vet hvorfor. Da starter vi med å utforske problemet, når det startet og om det kommer oftere i noen situasjoner enn i andre. Noen ganger finner vi ut av det i første timen, andre ganger kan det være at vi bruker mange timer før vi har fått klarhet i hva du kan jobbe med for å komme videre?

2 — Når oppstår problemet?

Når er det du opplever problemet sterkest. Et følelsesmessig problem kan ofte være lite synlig fordi vi venner oss til å unngå bestemte situasjoner. Noen unngår å gå i selskap fordi de føler seg ukomfortabel når de treffer nye mennesker. Andre sier nei til kino, fordi de blir urolig av å sitte innestengt blant mange andre. Vi prøver å oppsøke de situasjonene vi mestrer best. Dermed er det ikke sikkert at du kommer på så mange eksempler på typiske situasjoner der problemet skaper ubehag eller hindrer deg i å gjøre det du ønsker.

3 — Hva er konsekvensen av å ha dette problemet?

Hva gjør problemet med deg? Hvordan hindrer det deg i å komme videre? Ofte kan vi ha svar på hvordan vi kan løse et problem, men når situasjonen kommer oppstår det en indre konflikt. F.eks. kan det være at du føler deg overkjørt av en kollega. Du blir stadig spurt om å gjøre ting, som du ikke har tid til. Du kan jo bare si nei, men tanken på å avvise kollegaen, vekker en frykt for at du selv kan bli avvist eller at det kan brukes mot deg senere. Dermed står du fast. Konsekvensen kan være at du ikke får gjort din egen jobb eller at du brenner deg ut fordi du alltid skal hjelpe andre. Hvis du har et problem som du til dels kjenner løsningen på, så vil går vi gjennom hva konsekvensen av problemet ditt er for deg. Målet er å motivere deg til å ivareta deg selv.

4 — Hva er den underliggende dynamikken?

Psykiske plager gjør at vi ofte blir forvirret. Det kan være fordi vi har motstridende følelser, f.eks. at vi ønsker å bli likt (vil ikke si nei) og at vi ønsker å ivareta egne behov (vi egentlig si nei). Det kan også være fordi du ikke kjenner hva du vil. Kanskje har du gått lenge på akkord med deg selv. Lurer du veldig på om du har det bra med kjæresten, kan det være fordi du egentlig er usikker eller at kjæresten er usikker. Kanskje ikke dere tør å være åpne med hverandre, og dermed må dere til en hver tid gjette hva den andre føler. I terapien søker vi å plassere de ulike følelsene der de hører hjemme. Det er ikke sikkert at du skal endre deg så mye med en gang, men det er et mål at du skal vite hvordan du selv har det og hva du selv vil når det kommer til viktige spørsmål.

Det er dine timer.

De fire trinnene vi har nevnt her, gjelder ikke alle terapier. Det er ikke alle problemer som passer inn i en definert ramme. Traumer, vanskelige livssituasjoner eller tap representerer ikke nødvendigvis en indre følelsesmessig konflikt. Kanskje du bare trenger at jeg lytter til din historie eller kanskje du ønsker å drøfte et problem knyttet til jobben, til kjæresten eller til et familiemedlem. Du behøver ikke å ha noen diagnose for å komme, og jeg kommer ikke til å mye fokus på hvilken diagnose du har. Det viktigste er hvordan du har det og hvordan du kan komme deg videre.

Noe av poenget med å gå til psykolog, er at du har lov å være deg selv. Du trenger ikke å passe inn i noe system, og du blir aldri møtt med fordommer eller negative holdninger. Terapien er din tid. Du bestemmer hva du vil snakke om og hva du vil fortelle.

Ta kontakt